Ocet jabłkowy to produkt znany od tysięcy lat. Dowiedz się jak jego stosowanie może wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie. Poznaj ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne, działanie i szeroki wachlarz jego zastosowań.

Każdy z nas doskonale zna ocet jabłkowy. To żółtobrązowy płyn o charakterystycznym kwaśnym smaku i zapachu, który powstaje z fermentacji jabłek. Możemy jednak nie zdawać sobie sprawy z jego korzystnych właściwości zdrowotnych. Zapoznajmy się zatem z tą wyjątkową substancją, jaką jest ocet jabłkowy. Właściwości lecznicze, działanie na organizm, możliwości wykorzystania – już za chwilę ocet nie będzie miał przed nami żadnych tajemnic!

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to produkt, który powstaje w procesie fermentacji dojrzałych jabłek lub soku jabłkowego. Zawarte w owocach cukry zmieniają się w alkohol, a następnie w kwas octowy. Uzyskany w ten sposób płyn jest bogaty w antyoksydanty, pektyny, kwasy organiczne, dobre bakterie, witaminy i minerały (między innymi potas, miedź i wapń). Najczęściej wykorzystuje się go jako dodatek do potraw oraz środek czyszczący.

Okazuje się jednak, że ma on znacznie więcej zastosowań, niż mogło by się nam z początku wydawać. Ma działanie przeciwbakteryjne, obniża poziom glukozy we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia i pomaga w odchudzaniu. Jest też doskonałym składnikiem wielu potraw i napojów, a także naturalnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry i włosów.

Ocet jabłkowy –  właściwości

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Ocet jabłkowy jest znany z tego, że obniża poziom cukru we krwi. Z tego powodu chętnie wybierają go osoby zmagające się z cukrzycą, dla których niezwykle ważne jest dbanie o prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Regularne spożywanie dwóch łyżek octu przed snem może prowadzić do spadku poziomu cukru we krwi kolejnego ranka – i to nawet o 6%!

Poprawa pracy serca

Ocet jabłkowy sprzyja również naszemu układowi krążenia. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega występowaniu chorób sercowo-naczyniowych (miażdżycy, udaru, zawału). Ponadto, ocet przyczynia się także do spadku ciśnienia krwi, ponieważ hamuje aktywność reniny – enzymu odpowiadającego za obkurczanie się naczyń krwionośnych.

Wspomaganie odchudzania

Osoby kontrolujące wagę często słyszą, że ocet może stanowić dla nich sporą pomoc. Faktycznie, wspiera on redukcję nadmiernej masy ciała. Nie jest on jednak magicznym specyfikiem, dzięki któremu chudnie się w niesamowitym tempie! Działanie octu jabłkowego polega głównie na zwiększaniu uczucia sytości, hamowaniu apetytu i spowalnianiu lipogenezy (procesu tworzenia się tłuszczu). Warto również podkreślić, że ocet wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego.

Aby w pełni wykorzystać jego potencjał w odchudzaniu, najlepiej jest połączyć jego regularne spożycie wraz z niskokaloryczną dietą. Badania wskazują, że może to prowadzić do większej utraty wagi niż w przypadku stosowania samej diety.

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ocet jabłkowy można stosować jako:

  • składnik sałatek, marynat, sosów i dressingów,
  • dodatek do zup, gulaszów i dań warzywnych (dodaje delikatnej kwasowości)
  • prozdrowotny napój (należy jednak unikać spożycia dużych ilości octu jabłkowego)
  • domowy kosmetyk na trądzik (ze względu na jego właściwości antybakteryjne)
  • płukanka przynoszącą ulgę w bólu gardła (ocet wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne)

Przepis na ocet jabłkowy

W większości marketów znajdziemy ocet jabłkowy bez większych trudności. Nie zawsze jednak musimy polegać na gotowych produktach spożywczych. Szczególnie, że przygotowanie octu w domowych warunkach wcale nie jest skomplikowane!

Składniki potrzebne do zrobienia domowego octu jabłkowego:

  • kilogram świeżych jabłek (najlepiej z dobrego źródła)
  • litr letniej, przefiltrowanej wody
  • 5 łyżek cukru (można zastąpić go miodem)

Dodatkowo potrzebujemy:

  • wyparzonego słoika
  • gazy, ściereczki lub tetrowej pieluchy
  • gumki recepturki

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je do słoika. Zalewamy je wodą, w której wcześniej rozpuściliśmy cukier. Wypełniamy słoik tak, by wszystkie jabłka były zakryte płynem – musimy jednak zostawić około dziesięć centymetrów pustej przestrzeni od góry.

Przykrywamy słoik gazą, a następnie zakładamy gumkę recepturkę. Przenosimy go w ciepłe, zaciemnione miejsce. Przez pierwsze kilkanaście dni co jakiś czas mieszamy płyn drewnianą łyżką, by ułatwić proces fermentacji. Następnie pozostawiamy płyn na kolejne 3 tygodnie, a później przecedzamy go przez gazę do innego naczynia. Po kilku dniach ponownie cedzimy i butelkujemy. Ocet jest już gotowy do użycia.

Przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego

Ocet jabłkowy wydaje się być doskonałym dodatkiem do diety dla każdego. Jednak osoby cierpiące na choroby jelit, wrzody żołądka i refluks powinny być z nim szczególnie ostrożne. Najkorzystniejsza jest dla nich konsultacja ze specjalistą, bo samodzielna decyzja o piciu octu jabłkowego może być dla nich brzemienne w skutkach.

Jak spożywać ocet jabłkowy?

Octu jabłkowego nie pijemy prosto z butelki. Jest on tak kwaśny, że mógłby podrażnić żołądek i spowodować więcej problemu niż pożytku. W jaki zatem sposób pić ocet?

  1.  Ocet jabłkowy z wodą – wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki octu do szklanki wody i wszystko rozmieszać. Taki roztwór najlepiej wypijać raz lub dwa razy dziennie, przed posiłkiem lub na czczo.
  2. Ocet dodatkiem do herbaty – do filiżanki herbaty należy dolać jedną lub dwie łyżki octu jabłkowego. Wielu osobom to rozwiązanie jednak nie pasuje ze względu na zmianę smaku naparu.

Trzeba przyznać, że niewiele substancji może mieć tak szerokie zastosowanie jak ocet jabłkowy. Właściwości prozdrowotne i szerokie zastosowanie octu może zachęcać do sięgania po niego znacznie częściej niż dotychczas. Czy po przeczytaniu tego artykułu zgadzasz się, że warto mieć go w swojej kuchni?

Witek (20)

Swoją życiową misję upatruje w łączeniu rodzin poprzez wspólne aktywności i kreatywne zabawy. Jako ojciec dwójki dzieci, doskonale wie, jak ważne jest spędzanie jakościowego czasu z najmłodszymi, co skłoniło go do dzielenia się własnymi doświadczeniami i pomysłami z szerszą publicznością. Specjalizuje się w tematach związanych z organizacją rodzinnych wyjść, domowych eksperymentów naukowych i ekologicznym stylem życia. Jest również zapalonym zwolennikiem edukacji poprzez zabawę, co znajduje odzwierciedlenie w jego tekstach pełnych inspirujących pomysłów na to, jak rozbudzać ciekawość świata u dzieci.